Tweets

Orgelmarathon Meerethon op zaterdag 12 februari 2011

Om aandacht te vragen voor dit bijzondere project, de restauratie van het Meere-orgel van de Bethelkerk, en om fondsen te kunnen werven, organiseert de restauratiecommissie op zaterdag 12 februari 2011 een bijzonder evenement, een orgelmarathon; die we in de geest van Meere dan Meerethon noemen .
Wij hopen (maximaal) 100 organisten uit heel Nederland uit te nodigen, die ieder op zijn/haar beurt 219 seconden speelt / improviseert op het orgel. Het moet een aaneengesloten geheel worden, wanneer de ene organist bijna klaar is met spelen, begint de andere organist naast hem/haar al verder te spelen. Dit symboliseert de beweegreden om deze restauratie te initiëren, namelijk het orgel (duurzaam) door te geven aan de volgende generaties.
We starten om 10:00 uur en eindigen uiterlijk om 17:00 uur, waarna de Meerethon in een vloeiend geheel overloopt in het slotconcert van het gelijktijdig georganiseerde evenement ‘Urk in Wintersferen’. Dat concert zal worden verzorgd door mannenkoor ,,Urker Zangers”.

IJsselstein & Montfoort.
Vanwege de herkomst van het Meere-orgel en de herkomst van het aanvullend pijpwerk willen we proberen organisten uit de parochies van IJsselstein & Montfoort de Meerethon te laten openen. Zij starten in de dispositie van Meereregisters uit 1792.
Ook willen we onze adviseur Stef Tuinstra, de orgeldeskundigen voor de Monumentenzorg van de Rijksdienst, Rudi van Straten en Wim Diepenhorst en de orgelbouwers Han & Hans Reil in de Meerethon uitnodigen om een bijdrage te verzorgen. We hopen dat landelijk bekende organisten ons project willen steunen. Natuurlijk zullen de vaste organisten van de Gereformeerde Kerk Urk, Urker organisten vanuit andere kerken, alsook Flevolandse organisten van harte worden uitgenodigd. In de kerk zal via een beamer beelden van achter het orgelklavier te zien zijn. Organisten die mee willen werken aan deze unieke Meerethon kunnen zich aanmelden bij dhr. Klaas Ras per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door het downloaden van het inschrijfformulier.

Gelijktijdig: ‘Urk in Wintersferen’.
Organisten die van buiten Urk komen, komen bij een maximale score van 100 organisten voor slechts 219 seconden (= 3:39 minuut) orgelspel naar Urk. Uiteraard is er een kop koffie en/of soep beschikbaar voor de musici, maar de Meerethon is een uniek evenement. Daarnaast, als ze dan toch op Urk zijn, kunnen ze zich tijdens ‘Urk in Wintersferen’ verder prima op Urk vermaken. Er is een uitgebreid programma met allerlei activiteiten in de oude Urker dorpskern. Voor meer informatie hierover verwijzen we graag naar www.urkinwintersferen.nl

Fondswerving.
In de Bethelkerk verkoopt de restauratiecommissie o.a. koffie, thee, warme chocolademelk, bonensoep en de CD Gemeentezang. Verder staan in de kerk collectebussen klaar voor het publiek. Ook kunnen bezoekers zich natuurlijk aanmelden als donateur van de restauratie. De kerk is vanaf 10:00 uur geopend en kan doorlopend in- en uitgelopen worden.

Meerebedrag.
Graag willen we bedrijven in staat stellen om een (eenmalige) gift te doen. Hiermee steunen zij financieel deze unieke orgelmarathon waaraan 100 organisten belangeloos hun medewerking verlenen. Alle giften komen volledig ten gunste voor de restauratie. Keuzemogelijkheden voor een (eenmalige) gift:

v € 35 corresponderend aan de beoogde 35 registers na de restauratie

v € 100 corresponderend aan 100 jaar Meere-orgel op Urk

v € 219 corresponderend aan de 219 jarige leeftijd van het orgel (sinds 1792)

v een ‘Meerebedrag’, door het bedrijf te bepalen vrije gift

Als tegenprestatie kunnen de logo’s van de sponsororen doorlopend worden weergegeven op de beamers tijdens de presentatie. Sponsoren kunnen zich ook aanmelden bij dhr. Klaas Ras, per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door middel van het downloaden van een sponsorfomulier. Iedere sponsor krijgt de CD Gemeentezang, die we als commissie hebben uitgracht om fondsen te werven voor het orgel.