Tweets

CD met gemeentezang uit Petrakerk

26 maart 2009

Er is een CD verschenen met gemeentezang vanuit de Petrakerk op Urk. De titel van de CD is "Looft Hem als uw vaad'ren deden". De opbrengst komt geheel ten goede aan de restauratie van ons Meere-orgel in de Bethelkerk.

Op zondag 5 april 1964 vindt de eerste opname plaats van gemeentezang uit de Petrakerk op Urk met organist Meindert W. Kramer. Een tijd waarin CD of DVD nog niet zijn uitgevonden. Veel gezinnen zijn in het bezit van een zogenaamde pick-up en draaien 33 en 45 toeren elpees. Van geestelijk repertoire op plaat is er eind jaren ’60 nauwelijks sprake. In de jaren tot en met 1970 worden zes titels uitgegeven met psalmen, opgenomen tijdens kerkdiensten, onder andere ‘Lofzangen Sions’, ‘Psalmen in de nacht’, ‘In de spelonk van Adullam’ en ‘Op weg naar Zoar’. Met de opbrengsten worden vele goede doelen gesteund. De platen vinden hun weg tot ver over de grenzen, bij mensen die in het hart worden getroffen door de met overtuiging, niet-ritmisch gezongen psalmen.

De nummers van de nieuwe CD zijn 20 kwaliteitsopnamen van de oorspronkelijke elpees. Deze reproductie heeft een nostalgisch karakter. De samenzang zal heimwee naar vroeger en herinneringen aan onze voorouders oproepen. De hoorbare kinderstemmen zijn één van de meest fijngevoelige kenmerken van de gemeentezang uit de Petrakerk. Mede daarom is gekozen om deze CD de nostalgische titel te geven “Looft Hem als uw vaad’ren deden”.

De CD kost € 17,50 per stuk. Ook nu komt de opbrengst van deze CD geheel ten gunste van een goed doel: Met uw aankoop steunt u de aanstaande restauratie en instandhouding van ons monumentale Meere-orgel in de Bethelkerk. De vaste donateurs ontvangen de CD gratis. De CD is te verkrijgen via http://www.gemeentezang.nl/.

Op zondag 5 april 2009 was het precies 45 jaar geleden dat de eerste plaatopname werd gemaakt van gemeentezang vanuit de Petrakerk. De morgendienst in de Petrakerk stond daarom in het teken van '45 jaar gemeentezang'.