Tweets

Inloopconcert door Pieter Heykoop, woensdag 20 augustus 2014 om 16.00 uur

Pieter Heykoop verzorgt het zevende inloopconcert. In totaal zullen er deze zomer 8 inloopconcerten georganiseerd worden, telkens op woensdagmiddag om 16.00ur.

Pieter Heykoop werd op 11 oktober 1960 te Dordrecht geboren. Op jeugdige leeftijd bleek zijn muzikale aanleg en interesse voor het orgel. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen van Bart van den Berg. Vervolgens studeerde hij bij Cor Visser, de toenmalige organist van de Grote Kerk te Dordrecht. Ook Jan Bonefaas, organist van de Grote Kerk te Gorinchem en de internationaal befaamde organist Ben van Oosten behoorden tot zijn leermeesters. Zelf ontving hij zijn eerste aanstelling als organist op 15-jarige leeftijd bij één van de Gereformeerde Kerken in zijn geboortestad, dat zich spoedig uitbreidde binnen en buiten Dordrecht. Sinds 1986 is Pieter Heykoop organist van de Gereformeerde Gemeente in zijn woonplaats Yerseke, waar hij het prachtige 3-klaviers Van den Heuvel-orgel bespeelt. Gedurende 13 jaar is hij als vaste begeleider verbonden geweest aan Mannenkoor “Ethan” te Yerseke. Vervolgens was hij 5 jaar organist van Mannenkoor “Elim” te ‘s-Gravenpolder. Sinds 2009 is hij vaste organist van “Gemengd Koor Yerseke”. Dit nieuwe koor ging bij de oprichting van start met 230 zangers!

In de loop der jaren bespeelde hij veel monumentale orgels. Het grootste instrument dat hij tot nu toe bespeelde is het 5-klaviers, meer dan 100 stemmen tellende, Van den Heuvel-orgel in de Saint-Eustache te Parijs. In het najaar van 2000 vierde Pieter Heykoop zijn 25-jarig jubileum als organist. Onder grote belangstelling (1600 aanwezigen) vond op 25 november van dat jaar een indrukwekkende avond plaats in de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. Uit waardering werd hem op deze avond een gouden CD aangeboden door De Bazuin. Veelvuldig werkt Pieter Heykoop mee aan CD-opnamen als begeleider van diverse koren. Ook is hij een veelgevraagd organist voor Zang- en Orgelavonden in binnen- en buitenland. Tijdens diverse koorreizen bespeelde hij tal van imposante orgels in o.a. Frankrijk, Engeland, Duitsland, Luxemburg, Schotland, Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Canada, USA en Israël.

Steeds vaker wordt Pieter Heykoop gevraagd om trouwdiensten te spelen binnen de gereformeerde gezindte. In de loop der tijd verschenen van hem vele CD’s van  orgelimprovisaties, samenzang en koorzang. Een aantal orgelbewerkingen zijn, onder eigen uitgave, van zijn hand op bladmuziek verkrijgbaar. Zijn  spel wordt veelal gekenmerkt door vindingrijkheid en fijngevoeligheid. Voor meer informatie verwijzen we u naar zijn website www.pieterheykoop.nl.