Tweets

Van de orgelcommissie

We kijken tevreden terug op de afgelopen zomerweken. Samen met het comité Zingen in de Zomer hebben we op de woensdagmiddagen acht keer een inloopconcert georganiseerd. En met succes. Er was veel belangstelling en ook getuige de positieve reacties gaan we hier volgend jaar mee verder. Als sluitstuk van de Open Monumentendag verzorgde onze plaatsgenoot Jacob Schenk een orgelconcert. Het was het eerste concert dat we op de zaterdagavond hebben georganiseerd. Op 2 november is het de beurt aan Minne Veldman. Aanvang 20.00 uur.

Collectebussen

De opbrengst van de collectebussen achterin de kerk wordt mede gebruikt om deze activiteiten mogelijk te maken. Daarnaast gebruiken we de opbrengst om de lening van de restauratie van het Meere-orgel in de Bethelkerk af te lossen. En ook horen we al van diverse kanten de wens om ook in de nieuwe Poort een pijporgel te hebben. Daarom nogmaals de oproep om aan de collectebussen te blijven denken. Ook kunt u vaste donateur worden. Ga daarvoor naar de pagina "donateurs" en wordt Moat (vriend) van het Meere-orgel.

Afronding restauratie Meere-orgel

Op 27 augustus jl. hebben we het restauratietraject formeel afgesloten in het bijzijn van adviseur Stef Tuinstra en Hans Reil en Jan Koelewijn van Orgelmakerij Reil. De organisten waren hier ook bij om hun ervaringen van de eerste weken te delen. En die ervaringen zijn positief. We hebben een prachtig orgel gekregen met een unieke klank! Toch waren er wat aandachtspunten ten aanzien van de stemming. Voorheen had het orgel een “gelijkzwevende stemming”. Omdat een orgel nooit helemaal zuiver is, betekent dit dat de onzuiverheid evenredig over alle toonsoorten wordt verdeeld. Bij de nieuwe Neidhardt stemming is ervoor gekozen om de toonsoorten, waarin het meest wordt gemusiceerd, iets zuiverder te maken, zodat de Meereklank het beste tot zijn recht komt. Dat betekent aan de andere kant dat de andere toonsoorten iets onzuiverder worden. Omdat dit bij de organisten wat bezwaren heeft gegeven, is afgesproken om dit nog iets bij te stellen. Dit zal bij de eerstvolgende generale stemming van het orgel gebeuren.

Orgelcommissie

Nu de restauratie van het Meere-orgel voltooid is, heeft het college van kerkrentmeesters aan ons gevraagd met een aanbeveling te komen voor de toekomst. Hierop is besloten een permanente orgelcommissie in het leven te roepen. Dit vanuit de gedachte dat de orgels zowel financieel als historisch van grote waarde zijn en het orgel een onmisbare rol vervult in onze diensten. Daarom gaan wij voorlopig verder als orgelcommissie en zullen ons bezig houden met de dagelijkse zorg voor en het gebruik van al onze orgels, het organiseren van activiteiten en het inzamelen van gelden. In de komende tijd zullen we hiervoor met voorstellen komen.

Alle informatie is te vinden op www.meereorgel.nl. De commissie is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en te volgen via Twitter (http://twitter.com/Meereorgel) en Facebook (https://www.facebook.com/Meereorgel).