Tweets

Inloopconcerten groot succes

URK – De inloopconcerten van het Meere-orgel in de Bethelkerk op Urk zijn een regelrechte hit. Acht woensdagen achter elkaar nemen verschillende organisten plaats achter de toetsen van het gerestaureerde orgel, om een half uur lang hun eigen programma te laten horen. ‘De opkomst is boven verwachting’, zegt Henk de Boer van Orgelcommissie Meere-orgel Bethelkerk Urk.

Vandaag vindt alweer het vijfde inloopconcert plaats in de reeks van acht. Het gaat erg goed, meent De Boer. ‘Het is nu voor de eerste keer, een actie naar aanleiding van de restauratie. Het gaat voorspoedig, dit willen volgend jaar zeker doorzetten.’ De concerten zijn bedoeld voor iedereen: lokale bevolking, toeristen en mensen uit de omgeving. En daar zullen zeker mensen bij zijn die speciaal voor het gerenoveerde Meere-orgel komen, denkt De Boer.

Vol lof

Het commissielid krijgt alleen maar positieve reacties te horen sinds de restauratie. ‘De klankkleur, de uitstraling en de authenticiteit van de oorspronkelijke bouwer Abraham Meere: mensen vinden dat het allemaal goed is doorvertaald’, zegt hij trots. ‘En de organisten - die het orgel vaak ook hebben bespeeld, die het voelen, horen en gebruiken – zijn vol lof.’

Elke week bespeelt een andere organist de toetsen. ‘Iedereen heeft een eigen inbreng. Op die manier kunnen ze zichzelf profileren en presenteren. Dat maakt het speciaal en kwalitatief hoogwaardig.’ Deze woensdagmiddag is de beurt aan een van de vaste organisten van de Bethelkerk: Jaap Kramer.

De inloopconcerten vinden elke woensdag om 16.00 uur plaats in de Bethelkerk op Urk. Naast de inloopconcerten, kunnen liefhebbers nog tot het eind van het jaar concerten verwachten op het Meere-orgel, zegt De Boer.

Bron: Flevopost, woensdag 7 augustus 2013