Tweets

Excursie 12 oktober 2012

Vandaag hebben we samen met de organisten en de leden van het College van Kerkrentmeesters een werkbezoek gebracht aan Orgelmakerij Reil in Heerde. We werden welkom geheten door Hans Reil en Stef Tuinstra. Na de bedrijfsfilm gezien te hebben, vond een rondleiding plaats door de werkplaats. Er viel genoeg te zien en de werkzaamheden vorderen snel! Organist Menno Hakvoort schreef het volgende verslag.

Afgelopen vrijdag zijn we met een flinke groep, waaronder de meeste van onze organisten bij de firma Reil in Heerde geweest. We hebben daar een indrukwekkende morgen meegemaakt waarin ons werd laten zien met hoeveel zorg en vakmanschap ons bethel-orgel wordt gerenoveerd en vernieuwd. Want dat werd ons wel duidelijk, het is geen "oplappen" maar een complete vernieuwing van ons orgel. Met de grootste zorg en vakmanschap wordt iedere pijp gecontroleerd, gerepareerd en opnieuw geintoneerd. Ieder hefboompje van toetst naar opening tot de pijp wordt tot in het kleinste detail gemaakt. Dit alles in de stijl van het oorspronkelijke Meere-orgel. Grote bewondering voor de werklieden van de firma Reil en complimenten voor onze orgelcommissie voor hun doorzettingsvermogen. We mogen als gemeente dankbaar zijn dat we dit waardevolle instrument mogen doorgeven aan ons nageslacht. Voor wie het met eigen ogen wil zien, kijk maandagavond naar de uitzending van TV Flevoland, want die waren deze morgen ook aanwezig.

Het gezelschap Toelichting in de pijpenmakerij

Opbouw van de kas. De onderbouw en pilaartjes zijn nu ook geplaatst. Hier komt de speeltafel met het karakteristieke luikje.

Tussen de pilaren het front van het nieuwe onderpositief De nieuwe speeltafel