Tweets

Orgelzomer 2019

Orgelconcert Lubbert Gnodde 14 juni 2019 om 20.00 uur

Vorig jaar zomer was de Urker/Amerikaanse organist Lubbert Gnodde een paar weken met vakantie op Urk. Lubbert is een zoon van wijlen Jan Gnodde en Jeltje van Veen. Hij heeft toen kennis gemaakt met het gerestaureerde orgel in de Bethelkerk en was laaiend enthousiast over het resultaat van deze restauratie en hij bood aan bij een volgend bezoek aan Urk een orgelconcert te willen geven op ons fraaie klassieke orgel.

Nu wil het geval dat hij in de maand juni met zijn Amerikaanse vrouw en kinderen weer een paar weken op Urk is voor familiebezoek. Na contact met ons is er een datum uitgerold en wel op vrijdag 14 juni, 's avonds om acht uur.

Lubbert is geboren in 1977 en bleek al spoedig een groot muzikaal talent te zijn. Na orgellessen aan de muziekschool zette hij zijn studie voort aan het fameuze Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij cum laude slaagde voor zijn eindexamen. Ook leerde hij hier zijn huidige vrouw Lisa Willems kennen. Zijn talent bleek niet onopgemerkt. Hij deed mee aan verschillende concoursen en won onder andere  de eerste prijs bij het Cesar Franck concours in Haarlem en de eerste prijs bij het Nationale Improvisatieconcours in Leiden. Naar aanleiding hiervan ontving hij studiebeurzen om enkele masterclasses te volgen in Parijs bij Franse top organisten. Vanwege zijn huwelijk verhuisde hij naar Amerika en werd docent aan enkele bekende conservatoria. Daarnaast verdiept hij zich momenteel in de orgelbouw waarin hij ook gedeeltelijk werkzaam  is.

Het programma zal bestaan uit een mix van allerlei stijlen uit de orgelliteratuur, van klassiek tot romantisch. We hopen dat vele orgelliefhebbers op vrijdag 14 juni de gang naar de Bethelkerk weten te vinden. De toegang is gratis !! Collecte aan de deur voor de onkosten. 

Orgelzomer 2018

Orgelconcert Minne Veldman zaterdag 4 november a.s.

Urk - Op zaterdag 4 november 2017 geeft Minne Veldman een orgelconcert in de Bethelkerk te Urk. Op het monumentale Meere-orgel uit 1792 (gerestaureerd en vernieuwd in 2013) speelt hij een afwisselend programma van koraalbewerkingen en orgelliteratuur. Om 20.00 uur trapt hij af met een toccata over Psalm 33 van Cor Kee (1900-1997), gevolgd door twee werken van Bach: de 4eTriosonate en de feestelijke Toccata, Adagio & Fuga. Halverwege vermeldt het programma de indrukwekkende compositie van Jan Zwart over Psalm 103. Na de spectaculaire Finale van César Franck besluit Veldman zijn concert met eigen werk over Psalm 21, gevolgd door samenzang.

Op een groot videoscherm zijn de organist en registrant voor de bezoekers in de kerk te zien. Vooraf geeft Minne Veldman een mondelinge toelichting op het programma. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden en staat een muziektafel opgesteld met een uitgebreid aanbod van bladmuziek en CD's. Ook de nieuwe samenzang-CD (vanuit de Bovenkerk te Kampen) en nieuwe orgelboeken van Minne Veldman (vorige week verschenen) zijn dan te koop. Kijk voor meer informatie, waaronder het volledige concertprogramma, op www.minneveldman.nl

Restauratie orgel Petrakerk afgerond

URK 6 september 2017 - Afgelopen zondagmorgen mocht organist Albert Metz de gemeentezang weer begeleiden op het gerenoveerde orgel in de Gereformeerde Petrakerk. 's Middags was organist Hendrik Weerstand aan de beurt.

Na de renovatie van het kerkgebouw in het voorjaar van 2017, waarbij het orgel was ingepakt, was nu het orgel aan de beurt voor groot onderhoud. Al het pijpwerk is schoongemaakt, alle tractuur (= mechaniek) is nagezien en waar nodig hersteld en is de magazijnbalg in het orgel voorzien van nieuw leer. Ook is er, naar het voorbeeld van de oude kerk in Amsterdam, een extra stelmogelijkheid gemaakt zodat de slag van de toetsen van het bovenwerk in zijn geheel eenvoudig aangepast kan worden, waardoor uitzetting of krimp door de seizoenen, opgevangen kan worden. Daarnaast is er een kleine dispositie wijziging doorgevoerd: het register Scherp 3 st. op het bovenwerk is vervangen door het register Dulciaan 8' zodat er een tongwerk extra beschikbaar is dat prima dienst kan doen als solo register of begeleiding nu de kerkzaal bij de laatste renovatie iets verkleint is. Deze Dulciaan is overgebleven uit het orgel van de Bethelkerk dat in 2011-2013 een grondige restauratie onderging. De Scherp ligt opgeslagen in het orgel zodat een volgende generatie eventueel deze wijziging weer ongedaan kan maken. Alleen het kerkscheepje UK 89 staat nog op de 'ellige' en wordt voorzien van nieuwe zeilen, wanneer deze weer op zijn plek staat kan de gehele kerkrenovatie als afgerond worden beschouwd.

Aanstaande zaterdag 9 september, Open Monumentendag, is er Open orgel in de Petrakerk. Iedereen is tussen 10:00 en 13:00 welkom in de kerk (Wijk 8-41, toegang via de zijdeur aan de kant van de pastorie) om te luisteren of eventueel zelf het orgel te bespelen.

Meer info over het orgel: http://www.meereorgel.nl/gereformeerde-kerk-urk/orgel-petrakerk.html