Tweets

Restauratie orgel Petrakerk afgerond

URK 6 september 2017 - Afgelopen zondagmorgen mocht organist Albert Metz de gemeentezang weer begeleiden op het gerenoveerde orgel in de Gereformeerde Petrakerk. 's Middags was organist Hendrik Weerstand aan de beurt.

Na de renovatie van het kerkgebouw in het voorjaar van 2017, waarbij het orgel was ingepakt, was nu het orgel aan de beurt voor groot onderhoud. Al het pijpwerk is schoongemaakt, alle tractuur (= mechaniek) is nagezien en waar nodig hersteld en is de magazijnbalg in het orgel voorzien van nieuw leer. Ook is er, naar het voorbeeld van de oude kerk in Amsterdam, een extra stelmogelijkheid gemaakt zodat de slag van de toetsen van het bovenwerk in zijn geheel eenvoudig aangepast kan worden, waardoor uitzetting of krimp door de seizoenen, opgevangen kan worden. Daarnaast is er een kleine dispositie wijziging doorgevoerd: het register Scherp 3 st. op het bovenwerk is vervangen door het register Dulciaan 8' zodat er een tongwerk extra beschikbaar is dat prima dienst kan doen als solo register of begeleiding nu de kerkzaal bij de laatste renovatie iets verkleint is. Deze Dulciaan is overgebleven uit het orgel van de Bethelkerk dat in 2011-2013 een grondige restauratie onderging. De Scherp ligt opgeslagen in het orgel zodat een volgende generatie eventueel deze wijziging weer ongedaan kan maken. Alleen het kerkscheepje UK 89 staat nog op de 'ellige' en wordt voorzien van nieuwe zeilen, wanneer deze weer op zijn plek staat kan de gehele kerkrenovatie als afgerond worden beschouwd.

Aanstaande zaterdag 9 september, Open Monumentendag, is er Open orgel in de Petrakerk. Iedereen is tussen 10:00 en 13:00 welkom in de kerk (Wijk 8-41, toegang via de zijdeur aan de kant van de pastorie) om te luisteren of eventueel zelf het orgel te bespelen.

Meer info over het orgel: http://www.meereorgel.nl/gereformeerde-kerk-urk/orgel-petrakerk.html

Orgelconcert Gert van Hoef, 6 september 2017, 20.00 uur

Orgelconcerten september 2017

Orgelzomer 2017

 

Orgelconcert Minne Veldman zaterdag 5 november a.s.

URK – Op zaterdag 5 november 2016 geeft Minne Veldman een orgelconcert in de Bethelkerk te Urk. Op het monumentale Meere-orgel uit 1792 (gerestaureerd en vernieuwd in 2013) speelt hij een afwisselend programma van koraalbewerkingen en orgelliteratuur. Om 20.00 uur trapt hij af met het bekende “Komt als kind’ren van het Licht” van Feike Asma, gevolgd door twee werken van Bach: een prachtige koraalbewerking en de spectaculaire ‘Fantasia et Fuga in g-moll BWV 542’. Daarna speelt de organist een sonate van Mendelssohn en een eigen Trio over “Heer, ik hoor van rijke zegen”. Na de virtuoze ‘Variations de Concert’ van Bonnet en een lieflijk ‘Allegro Cantabilé’ van Widor, vermeldt het programma: ‘Hora Hadera’, een verrassende en vrolijke Joodse bruiloftsdans van de jonge componist Harm Jan Schenkel. Veldman besluit zijn concert met een eigen koraalfinale over Psalm 72, gevolgd door samenzang.
 
 
Op een groot videoscherm zijn de organist en registrant Lourens Schaak voor de bezoekers in de kerk te zien. Vooraf geeft de organist een mondelinge toelichting op het programma. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden en staat een muziektafel opgesteld met een uitgebreid aanbod van bladmuziek en CD’s. Ook de twee nieuwe CD’s en vier nieuwe orgelboeken van Minne Veldman (vorige week verschenen) zijn dan te koop: een orgel-CD (Koraalbewerkingen van Feike Asma) en een samenzang-CD (deel 3 met bekende psalmen en gezangen vanuit de Bovenkerk te Kampen). Kijk voor meer informatie, waaronder het volledige concertprogramma, op www.minneveldman.nl